Forside på Magasinet Museum Forår 2024. Med store tabloid-agtige bogstaver, står der krisetid. Forsidens baggrundsfarve er orange. Med mindre skrift står: Flere og flere kriser rammer os. Måske er museerne en del af løsningen.

Kriserne står i kø, og den danske regering vil ifølge deres regeringsgrundlag have undersøgt om kunst og kultur kan bidrage til at løse dem.

Det er på ingen måde en ny tanke på de danske museer. For mens krisestemningen har sænket sig, er de for længst begyndt at engagere sig i samfundets aktuelle udfordringer. Nogle løser helt konkrete opgaver for fx kommuner og social- og sundhedsvæsen. Andre pudser vores moderne briller med kunst, kultur- og naturarv, og giver os på den måde et andet perspektiv på nutidens udfordringer.

Mange museer tager bestik af deres omverden, holder fingeren på pulsen og nogen forandrer sågar sig selv indefra for at kunne gøre sig gældende i et samfund og på en planet i krise. Det nye nummers tema er krisetid. Vi ser på, hvordan de danske museer allerede samfundsaktører, så regeringen kan roligt begynde undersøgelsen her.

Læs blandet andet om museumsbesøg ud fra Slow Looking-konceptet, kulturarv i krigszoner, bymuseer rundt om i verden og meget mere.

Tema

Verden er i dig – en kompleks udstilling om kompleksitet – Adam Bencard

Velkommen til Det Mangeartede Museum -Lotte Isager og Line Vestergaard Knudsen

At håndtere kaos – Louise Trier

Når sikkerhed og fred bliver et museumsanliggende, der havner i Ingenmandsland – Marie Berg Christensen og Terne Thorsen

Vi lever i en tid, hvor selv krisen er i krise – Louise Trier

Kunst kan hjælpe mennesker i kriser – Annette Skov og Julie Maria Johnsen

Alle børn skal med – Helle Ingerslev Kristensen

Museer som trivselsrum: Slow Looking og Visible Thinking – Cecilie Monrad

Formidling af bæredygtighed på Frilandsmuseet – Tilde Strandbygaard Jessen, Katja Abel Flindt og Signe Lykke Littrup

 

Artikler og debat

Maritimt hamskifte – Marie Ørstedholm

Fremtidens museer: Tiden er inde til nye organisationsformer og større egenkapital – Henrik Harnow

Museet og de kloge maskiner – Jonas Heide Smith

Byens Museum – Dorthe Godsk Larsen, Mette Stauersbøl Mogensen og Rikke Johansen Smidt

 

Faste siderForside af Magasinet MUSEUM Forår 2024. Med store tabloid-agtige bogstaver, står der krisetid. Forsidens baggrundsfarve er orange. Med mindre skrift står: Flere og flere kriser rammer os. Måske er museerne en del af løsningen.

Siden sidst, Udstillinger og Publikationer.

 

Køb bladet

Køb Magasinet Museum nr. 1, 2024

Køb abonnement

 

Forside og layout

Art director: Bjørn Ortmann.