Instagram er et formidabelt værktøj til at få museernes skjulte skatte frem i lyset.
Alle kan oprette en Instagram-profil og vise billeder af flotte milkshakes, smarte sko eller deres gamle bedstemor. Men museerne har noget, som ingen andre har. Nemlig adgang til både sjældent og særdeles ’grammable’ indhold.
Mange museer bruger primært de sociale medier til at annoncere for udstillinger og arrangementer, til trods for at der ligger et stort potentiale i at bruge de sociale medier til at invitere publikum ind bag museets mure og vise, hvad der arbejdes på, eller præsentere de skatte, der aldrig får en chance for at blive vist frem i udstillingerne. Ved at gøre det vil man fange det publikum, som ikke nødvendigvis læser museernes nyeste peer-reviewed artikler, men som gennem sociale medier alligevel kan få en bedre forståelse for det store forskningsarbejde, museerne yder, og for museernes relevans i og for samfundet. Samtidig er det med til at give en større tilknytning til og øge interessen for de enkelte museer, deres mangfoldige arbejde og fantastiske samlinger.
Alle danske museer har en overflod af spændende historier, som bare venter på at blive fortalt, og det er netop dét, Instagram kan bruges til. Ved at vise flotte billeder af ukendte genstande og fortælle deres eksotiske historier kan man fange følgerne og ’tvinge’ dem til at lære noget, selv om de sidder hjemme i sofaen. Instagram er et fantastisk virtuelt ’udstillingsvindue’, som ikke kræver midler til transport, korrekt belysning eller anden form for sikring – man kan faktisk bare tage et billede af genstanden i magasinet og vise den frem.
I kraft af vores baggrund som konservatorer er vi vant til at stå bag forhænget med genstande fra museumssamlinger på tætteste hold. Igennem vores arbejde har vi følt en trang til at dele det skjulte og formidle processen bag den aktive og præventive bevaring af vores kulturarv med verden. Ved at gøre netop dét på Instagram har vi igennem de seneste år samlet erfaringer med at formidle museumssamlinger gennem billeder og captions til mange tusinde følgere – på godt og ondt. På den baggrund giver vi her vores bedste råd videre.
Start med en SoMe-politik
For at udnytte platformens potentiale bedst muligt er det en god idé at udarbejde en klar SoMe-strategi eller -politik, så man ved præcis, hvordan man ønsker, profilen skal fremstå, hvad der skal lægges op, og hvem man vil henvende sig til. På den måde bliver profilen overskuelig at bruge og man spilder ikke en masse tid. Dette kan være særlig vigtigt, hvis man som mange museer har en profil med flere medarbejdere tilknyttet.
Hold profilen professionel
En museumsprofil bør som hovedregel altid holdes professionel. Det indfatter blandt andet at følge relevante museer eller fagpersoner – på denne måde styrkes også museets faglige netværk. Omvendt bør man undlade at følge privatpersoner, ligesom man bør undlade at dele billeder af privat eller intern karakter.
Sørger man for at holde en høj faglig standard, får man bedre interaktion med interessenter, og man mindsker risikoen for ubehagelige beskeder eller ’shitstorme’, selv hvis man viser billeder af provokerende eller sart karakter. Ofte vil denne type billeder endda kunne være med til at generere flere interaktioner og delinger.
Vis ’Work-in-progress’
Det er blevet yderst populært at vise fagfolk i arbejde i museumsudstillinger. Det samme kan man gøre på Instagram ved hjælp af videoer af arbejdsprocesser, før/efter-billeder eller ved at vise, hvilke forberedelser der gøres i månederne op til en udstilling. Således inviteres publikum med ind i hele processen, og der skabes tilknytning allerede inden åbning. Samtidig får museet mulighed for at vise noget af alt det ’usynlige’ arbejde, der går forud for selv et lille projekt.
Opslag med substans er vejen frem
Der findes ikke en enkelt løsning på, hvordan man får flere følgere, men et oplagt sted at starte er at dele indhold med blikfang, stor æstetisk værdi eller høj faglighed, så folk har lyst til at se og lære mere. Det kan kun anbefales at fokusere på kvalitet frem for kvantitet. Laver man mange posts hver dag uden et egentligt formål, risikerer man at ’drukne’ følgerne. Samtidigt er det dog også vigtigt at holde profilen i live, så der jævnligt kommer nyt.
Mange følgere er ikke bedre end få
De store museer får ofte automatisk mange følgere, fordi mange kender museet – ikke nødvendigvis på grund af kvaliteten af deres formidling. Derfor kan mange mindre museer have svært ved at nå lige så bredt ud. Men selv om det kan se godt ud med mange følgere, kan det ofte være bedre med færre, trofaste følgere, som har lyst til at interagere med indholdet ved at synes godt om og kommentere på opslagene. Lokale følgere kan også vise sig at være behjælpelige til at besvare spørgsmål eller løse problemer, som museet står over for – eksempelvis hvis man har genstande med tabt information, ukendte personer på fotografier osv.
Vælg dine hashtags med omhu
Mindre eller meget specialiserede museer kan yderligere øge deres publikum ved at gøre brug af konkrete og relevante hashtags, som tiltrækker netop deres målgruppe. Vælg nogle ord, der er beskrivende for det indhold, man deler, og for den faggruppe, man er i, så folk med samme interesse nemt kan finde profilen.
Sæt tid af til det ’hurtige’ medie
Kort sagt, en god Instagram-profil tager tid. Selvom Instagram kan virke som et ’hurtigt’ medie, er det, som med al anden formidling, tidskrævende at tage det helt rigtige billede, redigere det og at skrive en interessant og fængende tekst, som folk vil læse. Hvis man gerne vil have en profil, der er både visuelt attraktiv og samtidig fagligt interessant, er det nødvendigt at afsætte tid og midler til det.
Tiden er dog givet godt ud, hvis det lykkes at fange folks positive opmærksomhed og videreformidle nogle af de mange interessante aspekter af museumsarbejdet. Det vil være med til at give et nyt og mere nuanceret billede af Danmarks kulturarv, så folk kan se, at museerne rummer meget mere end blot det, man kan se i udstillingerne.
Flere gode råd om Instagram
- Hvis man vil dele noget hurtigt, f.eks. i forbindelse med arrangementer, kan man bruge Instagrams Story-funktion. Det behøver ikke at være så alvorligt eller fagligt – her kan man slå sig lidt mere løs.
- De bedste Insta-tommelfingerregler er, at man skal være venlig, faglig og huske, at man skal give for at få. Jo mere aktiv man er, desto mere får man tilbage.
Artiklen blev bragt i Danske Museer nr. 5, 2019 – et særnummer om sociale medier i samarbejde med MiD (Museumsformidlere i Danmark)