Da corona-pandemien fandt vej til Danmark i foråret 2020, iværksatte Give-Egnens Museum – som mange andre museer og arkiver i verden – en indsamling af beretninger og genstande fra livet under corona-krisen. Museet har gennem opslag på sociale medier, i nyhedsbrev og på vores hjemmeside gjort opmærksom på indsamlingen. Det medførte, at museet modtog en del beretninger i form af dagbøger, billeder og kunst. Men vi modtog ingen genstande. Derfor besluttede vi aktivt at opsøge potentielle givere og genstande.
Når man tænker på corona-tiden, er der genstande, som man umiddelbart forbinder med den. For eksempel toiletpapir, gær og håndsprit. Ting, som eksisterede før pandemien, men som i kraft af pandemien har fået en ny historie. Men der findes få genstande, der ikke fandtes før corona-krisen. Sådan en genstand fandt Give-Egnens Museum i Superbrugsen i Give.
På trods af det anonyme navn er afskærmningen eller ’nyseskærmen’, som den også kaldes, et af de mest genkendelige genstande fra corona-krisen. Afskærmningen er specialfremstillet til at beskytte kasseekspedienterne i supermarkeder mod smitte med corona-virus.
Afskærmningen er fremstillet af plexiglas, og dens oprindelse er ukendt. Den bliver første gang omtalt i medierne omkring 17. marts 2020, hvor en supermarkedskæde begynder at reklamere med, at de har afskærmning mellem ekspedienter og kunder. Derefter breder det sig hurtigt til de fleste supermarkeder i Danmark. I Superbrugsen i Give kommer nyseskærmen op omkring 20. marts 2020.
Nyseskærmen indgår nu i museets samling af corona-relateret materiale på lige fod med dagbøger og collager fra skoleelever. Museet har planer om at bruge genstanden i udstillingsøjemed i fremtiden.
Fortællingen er bragt i Danske Museer nr. 3, 2020.