De første lastbiler kørte med silkepapir. De sidste med Rockwool – så meget som overhovedet muligt. For første gang i Blue Shield Danmarks historie har organisationen opereret i en krigszone. Men hvordan lykkedes det at sende 25 tons materialer fra Midtjylland til Ukraines museer?

Mens sneen daler ned over den ukrainske hovedstad Kyiv i november 2022, ankommer en lastbil til pladsen foran landets hovedmuseum, Det Historiske Nationalmuseum. Museets facade er smykket med høje søjler i klassisk stil og er mere end 100 år gammelt. Fra lastbilens bagende bæres kasse efter kasse indenfor af museets medarbejdere. Lastbilen er kørt den lange vej fra Danmark og er en del af et projekt, der skal hjælpe ukrainske museumsfolk med at sikre landets kulturarv.

Silkepapir og papkasser fra Midtjylland til Lviv

Da Rusland i februar 2022 invaderede Ukraine, følte mange i den danske museumsverden et behov for at hjælpe Ukraine med at redde samlingerne på landet museer og den øvrige kulturarv. Der kom dog først rigtigt skub i tingene, da Blue Shield Danmark søgte Veluxfonden om støtte, hvorefter fonden donerede fem millioner kroner til at sende hjælp til de ukrainske museer. Blue Shield International er en non-profit organisation, der siden 1996 har arbejdet for at beskytte kulturarv i katastrofer og væbnede konflikter. ICOM var i sin tid medstifter af Blue Shield sammen med ICA (arkiverne), IFLA (bibliotekerne) og ICOMOS (monumenter og steder).

Det praktiske arbejde med at indkøbe og koordinere transport af materialer til Ukraine blev udført af Museumstjenesten, der ejes af de cirka 200 danske museer, der er medlem. Allan Risbo, direktør for Museumstjenesten, fortæller Magasinet Museum, at der var tvivl om, hvad de ukrainske museumsfolk konkret havde brug for, da projektet startede. I tæt dialog med Søren la Cour Jensen, formand for Blue Shield Danmark, der fik indberetninger gennem blandt andre international Blue Shield og ICOMOS, måtte der ellers improviseres efter bedste evne.

Men næste skridt var at få tingene bragt hen, hvor der var brug for dem. ”Det var en stor udfordring at finde ud af, hvordan man overhovedet får transporteret noget ind i et land, hvor der lige er udbrudt krig,” siger han. Ikke desto mindre blev den første lastbil fyldt op med flere ton nedpakningsmaterialer, fra silkepapir til papkasser, og sendt fra Kjellerup i Jylland til Warszawa i Polen. Her havde lokale, polske museumsfolk sammen med flygtede ukrainske kolleger startet en taskforce, der skulle hjælpe det ukrainske museumsvæsen. Herfra blev materialerne transporteret til Lviv i det vestlige Ukraine og derfra distribueret til en række ukrainske museer. Det var dog svært for Blue Shield Danmark at få nogen tilbagemeldinger på, hvor tingene endte henne og om de gjorde gavn. Det stod derfor klart, at der var brug for en anden måde at organisere transporten på.

Lokal kontakt gjorde forskellen

Lagerrum med paller fyldt med kasser. På hver palle er der et dansk flag og skilte, hvor der står Blue Shield Danmark, Museumstjenesten og ICOM.

Paller med materialer før afsendelsen fra Museumstjenesten. Foto: Blue Shield Danmark.

Det er første gang Blue Shield Danmark har stået for et projekt af denne type, og formand Søren la Cour Jensen fortæller til Magasinet Museum, at foreningen har fået vigtige erfaringer som kan bruges, hvis de skal koordinere en lignende indsats i fremtiden.

”Det er vigtigt at have lokale kontakter, så de kan fortælle os, hvad der er mest brug for. Og som samtidig kan hjælpe med at videreformidle tingene til de steder, hvor de gør mest gavn,” siger han.

Blue Shield Danmark rakte derfor ud til Fedir Androshchuk, direktør på Det Historiske Nationalmuseum i hovedstaden Kyiv. Han var allerede kendt i dansk museumssammenhæng for sit tætte samarbejde med Moesgaard Museum forud for udstillingen RUS – vikinger i øst, der åbnede i januar 2022.

Androshchuk indsamlede nu ønskelister fra de ukrainske museer, der var i størst fare, til Blue Shield Danmark, så Museumstjenesten derefter kunne indkøbe og sende lige præcis det, der var brug for. Det blev besluttet at sendingerne fra nu af skulle sendes direkte til Androshchuks museum i Kyiv, og at han sammen med sine kolleger ville stå for at videredistribuere materialerne. På den måde var der større sandsynlighed for at sendingerne ville ende i hænderne på de tiltænkte museer og ville gøre mest mulig gavn.

Men den store udfordring for Museumstjenesten var nu at koordinere transporten helt til hovedstaden. Løsningen kom med fragtfirmaet DSV, der har afdelinger i både Danmark og Ukraine.

Fra nedpakningsmaterialer til nødhjælp

Fra februar 2022 til januar i 2023 har Blue Shield Danmark sendt over 25 tons materialer fordelt på fem sendinger til museerne i Ukraine. I takt med at krigen har forværret situationen i landet har indholdet på museernes ønskelister også ændret sig.

I starten var det nedpakningsmaterialer i stor stil, der var efterspørgsel på, men da vinteren begyndte at nærme sig, oplevede Ukraine russiske angreb, der ødelagde dele af den civile infrastruktur, særligt elforsyningen. Nu handlede det ikke længere kun om at beskytte fysiske genstande, men om de mennesker, der arbejder på museerne.

”Det hele bliver uhyggeligt konkret, når de kollegaer man er i så tæt kontakt med, ikke længere beder om syrefri papæsker eller silkepapir men i stedet beskyttende træplader og Rockwool, tæpper, mobile el-generatorer, brandslukkere, førstehjælpskasser og årepresser på grund af de intensiverede russiske missilangreb,” siger Søren la Cour Jensen.

Indholdet i de følgende sendinger fik mere og mere karakter af at være nødhjælp til mennesker, der skulle igennem en kold vinter imens de var fanget i en krigszone. ”Det er hjerteskærende at tænke på, hvad de gennemlever,” tilføjer Allan Risbo.

Ambassadør: ”I forstår ikke, hvor meget det betyder”

Lastbil, der holder foran en bygning med klassiske græske søjler. Lastbilen er fyldt med paller med kasser.

Blue Shield Danmark har blandt andet sendt nedpakningsmaterialer til museer i Ukraine. På billedet ses en lastbil, der er ankommet til Det Nationalhistoriske Museum i Kyiv, Ukraine. Foto: Blue Shield Danmark.

Udenfor Moesgaard Museums moderne, hvide bygning blæser den første vintervind ind over landet. Det er slutningen af november 2022, og folk har trukket huerne på og fundet de uldne handsker frem fra skufferne. Inden for i varmen er det store trækplaster den nyåbnede udstilling, Ud af kaos, der handler om tiden efter Romerrigets fald. Der er stemningsfuld scenografi, dramatisk oplyste våben og glitrende guldsmykke i montrer.

I et auditorium ikke langt derfra sidder folk fra den danske museums- og kulturverden og kigger på en storskærm, hvor der kører en præsentation med fotos af bombede bygninger i Ukraine. På talerstolen står en mand i mørkt jakkesæt. Det er Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk. Han deltager i Blue Shield Danmarks årlige Heritage Friday konference, hvor temaet netop er krigen i Ukraine og den frygtelige trussel mod landets kulturarv som krigen udgør. Ambassadøren beretter om de skader krigen har gjort på museer, kirker og anden kulturarv. Billederne på præsentationen viser statuer pakket ind i sandsække, og bygninger, hvor vinduerne er sprængt ud og hele vægge er væltet og ligger som murbrokker på jorden. Han siger, at der må forventes yderligere angreb, der har til formål at ødelægge landets kulturarv.

Til Magasinet Museum fortæller ambassadøren, at snart sagt alt, der har en betydning i Ukraines historie er i farezonen. Han fremhæver særligt Sankt Sofia-katedralen i Kyiv, der både er et symbol på Ukraine som nation og på kristendommen i landet. På trods af de mange angreb på Kyiv er katedralen heldigvis ikke blevet ramt endnu. Mykhailo Vydoinyk forklarer, at han særligt frygter, at de slotte, der ligger i den vestlige del af Ukraine, kan blive mål for bomber.

Efter ambassadørens oplæg rækker Blue Shield Danmarks formand, Søren la Cour Jensen, ham en lille, rød stofpose og fortæller at den seneste sending til Kyiv rummede en lille juleoverraskelse. Der var nemlig en æske med chokolade og en papjulekalender til hver af Det Historiske Nationalmuseums 160 medarbejdere, som de kan tage med hjem til familien. Ambassadøren tøver et øjeblik, som om han ikke helt kan finde ordene. Tydeligt overrasket og berørt siger han: ”Jeg tror ikke helt I forstår, hvor meget det her betyder. Det her er næsten vigtigere end alle de andre ting, der bliver sendt, for det betyder utroligt meget for folk at vide, at I tænker på dem. At de ikke er blevet glemt.”

Tine Knudsen er redaktionsassistent på Magasinet Museum.

 

Artiklen er skrevet i december 2022 og er bragt i Magasinet MUSEUM nr. 1, 2023.