Artikler
Vil man tjene penge på gæsterne, må man forstå dem
Nøglen til at tjene penge på museets oplevelser handler om at forstå gæsternes behov og kultur. Deres betalingsvillighed hænger sammen med kulturelle forbrugsmønstre og kan ifølge Andreas Bonde Hansen fra Seismonaut forstås gennem en særlig oplevelsesmekanisme.
Bogserie for børn skriver nye historier om Grønlands kunst
Den grønlandske kunsthistorie er et konglomerat af små og store historier, der væver sig ind og ud af hinanden. Med otte små bøger om Grønlands kunst i serien Vild med Viden ville vi ikke formidle kunsthistorien, men fremhæve nogle kunsthistorier og sammenhænge, som var synlige i samlingen og i udstillingsarbejdet på Nuuk Kunstmuseum.
Samarbejde betaler sig
Varesalget var faldende og butikken trængte til fornyelse, da Arbejdermuseet rakte ud efter hjælp. Nu er ikke bare butikken, men også hele organisationens tilgang til den, forandret. Ikke med assistance fra den typiske konsulent, men derimod fra en kollega på M/S Museet for Søfart.
Nyt nummer – Tema: Forretningshemmeligheder
Hvad er museernes forretningshemmeligheder? Dette nummers tema handler om museer som business. Læs blandt andet artikler om, hvordan man kan finde inspiration til museumsbutikken på nye måder, samarbejde som forretningsstrategi og hvordan eksperimenter kan føre til opdagelsen af nye kundegrupper.
Nyt liv i gamle taler
Hvordan formidler man energien fra en smuk og kraftfuld politisk tale? På Skamlingsbanken ved Kolding får unge talere chancen for at spejle sig i historiske taler og selv holde tale om det, de brænder for netop nu. Fremtidens ideer støbes i en fortidig form. Og vi får mulighed for at fornemme taleritualets kraft.
Debat: Derfor er definitionen på ’kolonihistorie’ problematisk i Kulturministeriets rapport
Forsker i kulturmøder og digital museologi, Josefine Baark, retter kritik mod Kulturministeriets rapport om formidling af kolonihistorie, der udkom sidste år. Kritikken besvares i en replik af forskningschef Christian Sune Pedersen på vegne af Nationalmuseet som menigt medlem af referencegruppen.
Open Call – Vi lever i en krisetid
Museerne er i stigende grad samfundsaktører, der hjælper med perspektiv og løsninger i krisetider. Men de bliver også selv ramt af kriserne og må tage radikale beslutninger og tænke nyt. Klimakrise, trivselskrise, velfærdskrise, biodiversitetskrise, energikrise, fertilitetskrise, inflationskrise, coronakrise – lyder det bekendt? Deadline for pitch er 15. september 2023.
Arven efter chokket
En kunstner pisker sig selv til blods, og lægger sig nøgen på en isblok. Selvsamme kunstner har siden været døden nær i flere performances. Det er næsten umuligt at arkivere og formidle det chok, som socialt grænseoverskridende performancekunst giver beskueren. Men nogle museer gør et godt forsøg.
Hver anden gæst har fået et mere positivt syn på håndværk i Den Gamle By
Interessen for håndværksuddannelser er dalet, men kan den rigtige formidling puste nyt liv i den ved at skabe større respekt for håndværk? Det har Den Gamle By undersøgt gennem projektet Godt håndværk – også i fremtiden.
Året rundt i det grønlandske køkken
Sidste år satte Qasigiannguit Museum sig for at dokumentere og formidle lokalbefolkningens kultur for indsamling af forråd og tilberedning af lokale råvarer. Men hvordan registrerer, bevarer og formidler man en tradition, der stadig lever og fortsat udvikler sig?
”Det vigtigste er, at børnene føler, at de er gode til at gå på museum”
Der har været stor efterspørgsel på den andersenske metode, siden den i efteråret 2022 indbragte H.C. Andersens Hus en DASA Award – den store internationale undervisningspris, som tre danske museer inden for de seneste år har vundet.
Krigsflygtninge som kulturarv
Da titusindvis af ukrainere sidste år flygtede til Danmark rykkede Immigrantmuseet ud for at sikre deres plads i Danmarkshistorien. Lignende begivenheder har nemlig lært museet, at flygtninge har vidtrækkende betydning for vores samfund, men at de ofte er sparsomt repræsenteret på landets arkiver og museer.
Nyt nummer – Tema: Den immaterielle arv
I det nye nummer af Magasinet MUSEUM tager vi fat i, hvordan museer griber udfordringen an, når de forvalter og formidler den immaterielle arv. Madtraditioner, håndværk og performancekunst. Immateriel arv kan være mange ting. Fælles for dem er, at de ikke så let lader sig udstille på et museum.
”Jeg kan mærke, at der er andre, der har det ligesom mig”
Ny metode skal stimulere den politiske samtale om kunst. Det er ofte besøgstal og økonomi, der bliver tungen på vægtskålen, når offentlige forvaltninger og kunstmuseer skal finde fælles fodslag. Derfor har Bikubenfonden sammen med ni kommuner og kunstinstitutioner udviklet en metode, der skaber et nyt afsæt for den politiske samtale om kunstens betydning for mennesker og samfund.
Open Call – Samlingsstrategi
Magasinet MUSEUM efterlyser artikelforslag om samlingsstrategi. Deadline er 9. juni 2023.
Det er dyrt at bevare kunst, kultur- og naturarv, og landet over er oprydningsarbejdet i gang. Samtidig bliver det diskuteret om for mange tilfældigheder, den hvide mands blik på verden og skiftende museumsdirektørers personlige smag har præget museumssamlingerne for meget.
Sådan fik verden en ny museumsdefinition
ICOM Danmark var med på generalkonference i Prag, da en ny international museumsdefinition blev vedtaget. Men konferencen havde også andre vigtige spørgsmål på dagsordenen.
For skrøpelig for publikum – polfarerens virtuelle hjem
Hva gjør man når en attraksjon er for skrøpelig til å takle alle de museumsgjestene som ønsker å se den? Dette er utfordringen for Roald Amundsens hjem syd for Oslo. Løsningen ble en full digitalisering av huset og et internasjonalt nettverkssamarbeid.
Magien i samtalen – Bakkehusets nye hjørnestue
Hvordan aktualiserer man samtaler og stemninger, som fandt sted for 200 år siden? På Bakkehuset har en digter, en møbelsnedker og en kurator skabt en totaloplevelse, hvor samtalen er i fokus. En oplevelse, som får gæster til at vende tilbage til museet.
Dansk hjælp til de ukrainske museer
De første lastbiler kørte med silkepapir. De sidste med Rockwool – så meget som overhovedet muligt. For første gang i Blue Shield Danmarks historie har organisationen opereret i en krigszone. Men hvordan lykkedes det, at sende 25 tons materialer fra Midtjylland til Ukraines museer?
Husmuseer – et felt fuld af udfordringer og potentiale
Et husmuseum hensætter gæsterne i en fascinerende og autentisk tidslomme. Ikke desto mindre er det en museumstype med mange udfordringer og dilemmaer. Derfor er Netværk for husmuseer blevet søsat.
På jagt efter husets historiske lyd
Fortidens stemmer, fodtrin og tikkende ure genlyder i dag i forfatterhjemmet Johannes Buchholtz’ hus i Struer. Men museet skulle først igennem grundige undersøgelser for at nå frem til det ønskede soundscape.
YouTube-succesen på The Tenement Museum
Udsigten til publikumssucces er tit begrænset på husmuseer, der kæmper med få kvadratmeter og skrøbeligt interiør. Men The Tenement Musem i New York viser, at onlineformidling kan være en fremragende løsning til at nå et større publikum. Husmuseer har stor værdi som unikke steder, der kan kommunikere med os via deres materialitet og stedbundne fortællinger. Af samme årsag er det derfor også gæsternes fysiske besøg på det originale sted, som vi oftest har fokus på i formidlingen.
Tankevækkende møder mellem minoritetsetniske kvinder og kvindelige kunstnere fra det moderne gennembrud
Da ligestillingsforkæmperen Geeti Amiri kaldte sig selv for ”perkerudgaven af Amalie Skram”, havde hun næppe forudset, at hun kort efter ville komme til at spille en vigtig rolle i et projekt med 1800-tallets kvindelige kunstnere på Den Hirschsprungske Samling. Et projekt, der førte til enestående oplevelser og nye erkendelser for alle involverede.
Særudstillinger giver perspektiv og genbesøg
På Johannes Larsen Museet er særudstillinger alfa og omega for at videreudvikle museets hovedfortælling og publikumsoplevelse. Her er to forskellige eksempler på, hvordan det kan gribes an. Johannes Larsen Museet består af dels et kunstnerhjem og en villa opført 1901-1902 med tilhørende atelierer bygget i 1917, dels af nogle nyere udstillingsbygninger opført i 1990 og 2001.
Nyt Nummer – Tema: Husmuseer
Det første nummer med vores nye navn, Magasinet Museum, er nu på gaden. Temaet er husmuseer.
Læs fx om hvordan særudstillinger kan reaktualisere et husmuseum uden at give køb på stedets autencitet, hvorfor Netværk for husmuseer blev oprettet, og hvordan et amerikansk museum har opnået succes på youtube.
Møbler med betydning
Arbejdermuseet og Københavns Museum satte sig for at afprøve betydningsvurdering som redskab, da de i fællesskab gennemgik deres møbelsamlinger. Deres første erfaringer med metoden afslørede både dens fordele og ulemper og viste samtidig, hvor forskellige resultater museernes samlingsstrategier kan give.
Formen følger funktionen – Om at gen(op)finde Fiskeri- og Søfartsmuseet som hele Danmarks museum for havet
Fiskeri- og Søfartsmuseet tog for nylig den opsigtsvækkende beslutning at droppe sine planer om et storstilet byggeprojekt til 300 millioner kroner. Museets nyligt tiltrådte direktør, Merete Jankowski, har nemlig andre visioner for museet, der i højere grad er tro mod dets eksisterende arkitektur. Her forklarer hun baggrunden for beslutningen.
Vi har talt om oplysning og oplevelse, men relevans er det nye
Hvor vi før konkurrerede om oplevelser, konkurrerer vi nu om opmærksomhed, og det betyder, at der verden over er opstået en ny tradition inden for museumsformidling. Det konkluderer Nadja Solem Solgaard, der samtidig viser en model for, hvordan museer kan navigere i den aktuelle virkelighed.
Godt håndværk – også i fremtiden, kukkasse-bingo, badgeværksted og Pride Quiz. Det er tilsyneladende ret forskellige udstillinger og museumsaktiviteter, som henholdsvis Den Gamle By og KØN – Gender Museum Denmark står bag.
Tirpitz & FLUGT – Arkitekturen er første led i museumsoplevelsens tretrinsraket
Med Tirpitz og FLUGT er to markante, arkitektoniske vartegn skudt op i museumslandskabet med kun fem års mellemrum. For bygherren, Vardemuseerne, spiller arkitekturen netop en afgørende rolle i museumsoplevelsen, og lærepengene fra det første byggeri har været godt givet ud.
Bygge om? Bygge til? Bygge nyt? Overvejelser, man kan havne i som museum, der gerne vil forbedre og udvide udstillingsfaciliteterne.
Det hemmelige rum i tårnet blev en ny begyndelse
En dag finder en rådhusbetjent på Københavns Rådhus en nøgle til et diskret nøglehul i en væg i rådhustårnet. Bag væggen skjuler der sig et skatkammer af genstande, og opdagelsen er nu blevet begyndelsen på et langt tættere samarbejde mellem Københavns Rådhus og Københavns Museum.
SMK Thy – Dit, mit og vores
At skabe et sted, og ikke bare en bygning. Det er den mission, som SMK – Statens Museum for Kunst har været på siden museets nordjyske filial SMK Thy kom på finansloven for fire år siden. Men hvad vil det egentlig sige? Og hvordan gør man?
Fundamentet til Fremtidens Nationalmuseum
Sidste år fik Nationalmuseet regeringens opbakning og 11,8 millioner til at skyde arbejdet med et fremtidens nationalmuseum i gang. Midlerne går til en forundersøgelse, og selvom det kan lyde som et første, lille skridt på vejen, så er der allerede tilbagelagt knap 10 års målrettet indsats for blot at nå hertil.
Nyt Nummer – Tema: Byggeboom
Skal arkitekturen være museers trækplaster? Er nybyggerier altid svaret? Hvad er fordele og ulemper ved at opdatere ældre bygninger? Der er gang i gravemaskinerne rundt om i landet, når drømmene fra arkitekternes tegneborde får form både over og under jorden.
I det nye nummer af Magasinet Danske Museer stiller vi med temaet Byggeboom skarpt på, hvad bygninger betyder for museerne.
Markante ændringer i danske museers indtægtskilder
Offentlige tilskud udgør kun halvt så meget af museernes indtægter i forhold til for 30 år siden, men der har ikke været fokus på de markante ændringer, der er sket. Det er en fejl, for de tal kan potentielt redde de mindre museer.
Open Call – Den Immaterielle Arv
Ritualer, sange, danse og håndværkstraditioner. Immateriel arv kan være mange ting. Sidste år blev grønlandsk trommedans og -sang samt den nordiske klinkbådstradition optaget på UNESCOs liste over immateriel verdensarv. Men hvordan bevarer og formidler man noget, der ikke udelukkende er bundet til et objekt, men også involverer handlinger eller begivenheder?
Den ubekvemme krop
Medicinsk Museions store samlinger dokumenterer den sundhedsfaglige udvikling fra fortidens famlende forsøg på at behandle alvorlige sygdomme til nutidens videnskabelige medicin. En forståelse, der indeholder mange etiske dilemmaer, da den i høj grad er bygget af døde kroppe.
Vikinger i krydsild mellem Rusland og Ukraine
De fleste har nok hørt om de spektakulære, ukrainske museumsgenstande, der lige nu befinder sig i sikkerhed på Moesgaard Museum. Men det anspændte forhold mellem Rusland og Ukraine har fra starten påvirket museets arbejde med udstillingen Rus - vikinger i øst. En udstilling, som samtidig fortæller en side af historien, der udfordrer Putin og hans begrundelse for krigen.
De sidste mink
Da regeringen den 4. november 2020 besluttede at aflive 17 millioner mink, blev et erhverv de facto lukket ned. Det Grønne Museum søsatte et indsamlingsprojekt, og midt i gråd, vredesudbrud og et uforudsigeligt hændelsesforløb dokumenterede museet et stykke traumatisk samtidshistorie, mens det udspillede sig.
Skamplet og foregangsland på samme tid?
Med en udstilling om Danmarks største åndssvageanstalt havnede Kulturmuseet i Vejle midt i en stribe dilemmaer og en fløjkrig mellem tidligere ansatte og radikale kritikere. Kulturmuseet i Vejle åbnede den 31. marts 2022 udstillingen Slotte til idioter. Udstillingen beskæftiger sig med dansk åndssvageforsorg og er en fortælling om racehygiejne, tvangskastrationer, umyndiggørelse og institutionalisering af mennesker.
Nyt Nummer – Tema: En Ubekvem Historie
Danske Museer nr. 3, 2022, har temaet 'En ubekvem historie'. Hvordan forholder museer sig til de mere ubehagelige dele af vores historie? Læs blandt andet om, når de lokale myter går stik imod fakta, hvordan man nuancerer formidlingen af nationale helte- og fjendehistorier samt udfordringerne ved indsamling af minkavleres personlige beretninger i forbindelse med masseaflivning af mink under coronaepidemien.
Beretning fra en museumsmand i kongerigets arktiske egne
Sidst historiker Jesper Stormly Enevoldsen satte fod på en dansk arbejdsplads var det på Det Danske Udvandrerarkiv i Aalborg. Kort efter udvandrede han selv til Grønland. Siden 2014 har han været museumsleder på Narsaq Museum, hvor opgaverne spænder lige fra butiksadministration og sociale medier til forskning og udstillingsdesign.
(Museums)Teksten giver lighed og frihed – når den kan læses af alle
På mange museer er udstillingsteksten vigtig for udstillingens budskab, men det virker alligevel som en accepteret præmis, at den sjældent læses i sin helhed. Teksten er der for den videbegærlige museumsbrugers skyld, en udstilling kan ikke tilgodese alle og publikum shopper alligevel i udstillingerne, er argumenterne. Vi lægger ikke mærke til de gode museumstekster. Dem læser vi bare og koncentrerer os om udstillingen. Måske standser vi op og snakker eller overvejer betydningen af indholdet.
Så må man låne – Når samlingen ikke er tilstrækkelig rock ‘n’ roll
Kan man som museum lave en udstilling, som udelukkende består af lånte genstande? Er det ikke netop museernes opgave at skabe udstillinger med de ting, som findes i samlingerne? Det kan man sagtens argumentere for. Men i forbindelse med særudstillingen Pretty Maids – Heavy [hævi] Horsens på Horsens Museum har lån været det helt bærende element hele vejen lige fra idé til udstillingsåbning. Dén proces har der været meget læring i, og med den er der blevet rusket godt op i rammerne for, hvad ’man kan’ – med og uden samling – på Horsens Museum.
Sisimiut Museum som aktiv, identitetsskabende institution
Sisimiut Museum ligger i kolonitidens gamle bygninger, men i dag danner de ramme om aktiviteter, der skal styrke de lokales grønlandske identitet. Sisimiut Museums historiske og koloniale bygninger udgør i dag rammerne for både historiefortælling og identitetsskabelse, og det kan virke paradoksalt. Museet er nemlig blevet til i en periode umiddelbart efter 1953, hvor Grønland formelt ophørte med at være koloni, men samtidig er daniseringen kraftigst efter 1953. Assimilationen til den danske kultur gjorde, at den grønlandske kultur og identitet blev skubbet væk.
Nyt nummer – Tema: Grønland
Danske Museer nr. 2, 2022, har temaet Grønland. Bevaring og formidling af Grønlands kulturarv er vigtigere end nogensinde, så Danske Museer har taget temperaturen på det arktiske museumslandskab. En række fagfolk fra den grønlandske museumsverden har skrevet om både udfordringer og glæder ved museumsdrift.
Videnskab er også lidenskab
I september 2021 vandt Science Museerne den internationale museumspris UMAC-AWARD for udstillingen Videnskab er lidenskab. Det til trods for, at udstillingens kronjuvel er et kontor med 400 ringbind, linoleumsgulv og lysstofrør i loftet. Museumsinspektør Morten Arnika Skydsgaard forklarer her, hvordan noget så tilsyneladende kedeligt kunne blive en spændende, prisvindende udstilling. Den sidste brevpost fra et videnskabeligt selskab ligger på bordet. Væggene er dækket af reoler med kontormapper og bøger.
Mødet med mennesker flytter verdensmål i Den Gamle By
I Den Gamle By har ledelsen udpeget tre områder, hvor museet fremover vil have større fokus på at understøtte FN’s Verdensmål. Men uanset om det gælder reparation af vinduer, minimalt madspild eller praktik for unge psykisk handicappede, så er mødet med mennesker et afgørende omdrejningspunkt for alle tre områder. Det er ikke længere noget vi diskuterer – om vi skal trække i den rigtige retning på klimadagsordenen og om vi skal rykke på FN’s verdensmål.
Antikhistorien i det 21. årh. – hvad skal vi med den?
Hvordan gør man oldtidssamlinger vedkommende og relevante for nutidens museumsgæster? Med projektet Antikken i det 21. årh. – hvordan? undersøger ph.d-studerende Julie Lejsgaard Christensen, hvordan man gennem kuratering og formidling kan reaktualisere antikhistorien og museale antiksamlinger. Projektet indgår i Glyptotekets kommende nyopstilling af museets oldtidssamlinger, og tager bl.a. afsæt i brugerundersøgelser, gennemført i 2017-2018.
Alting tæller med i jagten på den bæredygtige udstillingsopbygning
Kan man få udstillingsdesign til at rime på bæredygtighed, når dets grundpræmis netop er at være fornyende og i konstant forandring? I Museum Sønderjylland forsøger udstillingsarkitekt Troels Lærke og håndværkerteamet at tænke bæredygtighed ind i en travl hverdag. ”Hvorfor ikke bruge de her fire opdelingsskærme i den næste udstilling i stedet for at køre dem på genbrugspladsen?” tænkte udstillingsarkitekt Troels Lærke, da han i foråret 2020 skulle bygge en ny udstilling til museet Kulturhistorie Aabenraa.
Pride-arrangement blev en øjenåbner for nye målgrupper
I 2021 fik Worldpride og Outgames en helt særlig markering for de unge på Nationalmuseet. Sammen med Roskilde Festival og Radio LOUD lagde museet hus til en aften med fokus på diversitet, mangfoldighed og unge stemmer. Undervejs fik museet øjnene op for de muligheder, der ligger i at samarbejde med kulturorganisationer, der arbejder på en helt anden måde end et museum. Men også for museets egne blinde vinkler, når det kommer til den unge generation.
Vi skal selv gå forrest som et godt eksempel
Med 15 millioner gæster årligt er der god grund til, at museerne går sammen ind i klimakampen. Men vi skal selv gå forrest som et godt eksempel. Museer er populære, og derfor skal vi både i drift og formidling sætte fokus på de muligheder, vi som samfund har for at blive bæredygtige igen. Derfor tænker Naturama bæredygtighed ind overalt i museets virke. Seniorforsker Thomas Bjørneboe Berg fortæller her hvordan og opfordrer andre museer til at følge trop.
Nyt nummer – Tema: Bæredygtighed
Årets første nummer af Danske Museer fokuserer på, hvordan museer kan arbejde med bæredygtighed. Læs bl.a. om bæredygtig bevaring af gamle bygninger, nytænkning af sortimentet i museumscaféen og udstillingsdesign med fokus på at minimere indkøb af nye materialer. Erfaringerne spænder bredt fra de små ting i hverdagen til forberedelse af mere gennemgribende ændringer.
Fremtidens konservatorer arbejder overalt
Konserveringsfaget er i rivende udvikling. Konservatorernes kompetencer har forandret sig markant, og de indgår nu på helt nye måder i museumsarbejdet, men også i det øvrige samfund. Konservatorer sørger for, at museumsgenstande holder længst muligt og fremstår smukke og aflæselige. Vi forlænger deres levetid ved at undgå at eksponere dem for nedbrydende faktorer som lys og varme, og vi magasinerer dem omhyggeligt og klargør dem til forskernes håndtering og til udstillinger. Vores bevaringsindsats er ikke umiddelbart synlig, men afgørende. For uden samlinger ingen udstillinger, forskning og formidling.
Open Call – En ubekvem historie
Danske Museer søger artikler til det kommende tema En ubekvem historie.
Museumssektoren er begyndt at kaste et mere og mere kritisk blik på Danmarks og Europas historie. Museerne nøjes ikke med at præsentere en rosenrød eller fascinerende fortid. Send et artikel-pitch til Danske Museer, hvis du har viden om eller erfaring med fortidens ubekvemme historier i museumsregi.
Send et artikel-pitch til Danske Museer, hvis du har viden om eller erfaring med fortidens ubekvemme historier i museumsregi.
Vi må godt tænke lidt selv
Jim Lyngvilds iscenesættelse af fortidens personer og begivenheder på Kronborg Slot opleves af gæsterne som en fascinerende appetitvækker på at interesse sig for historie. I dialogen mellem kunstneren og forsker Poul Grinder-Hansen fremhæves historiefortællingens fortolkende karakter. De to har været i løbende dialog om udstillingens indhold, og det er samtalen mellem dem om fakta og fantasi i gengivelsen af historiske emner, der er det bærende koncept. Dette greb om historieformidlingen deler vandene i den danske museumsbranche.
Naturvidenskabelig formidling kan tiltrække nye brugere
Bevaringscenter Fyn og seks fynske museer har sammen udviklet fem udstillinger og undervisningstilbud, der under titlen Fortiden i Fremtiden bygger bro mellem humaniora og naturvidenskab. Med udgangspunkt i genstandenes materialitet viser projektet, hvordan naturvidenskabelige teknikker koblet med en kulturhistorisk tilgang kan give helt nye vinkler på historien. Museumsgenstande kan få en ny og anderledes fortælling, når naturvidenskabelige teknikker og metoder fra bevarings -og materialetekniske undersøgelser tages i brug.
Hvordan vi husker hvad vi ikke vil vide
Museerne skal også turde fortælle publikum det, som de ikke vidste, at de gerne vil vide. Historier, der gør ondt og for eksempel udfordrer vores nationale selvforståelse. Det er tanken bag projektet På den anden side – hvordan vi husker hvad vi ikke vil vide på Nordjyllands Kystmuseum. ”Når X Sommerland kan tiltrække så og så mange gæster årligt, så kan museerne vel gøre det samme?” siger man. Det prøver museerne så, og når man har bygget en stor rutsjebane det ene år, må man jo bygge en større det næste.
Dannelse – hvordan?
Dannelse er et buzzword på danske museer. Men hvad lægger vi egentlig i begrebet, og hvordan arbejder vi konkret og praktisk med dannelsesbegrebet i en museal hverdag? Museum Lolland-Falster har eksperimenteret med at formidle stenalderen igennem gruppeøvelser og filosofiske spørgsmål, og er blevet klogere på, hvordan museet kan facilitere gæsternes dannelse.
Et forsvar for samlingerne
Slidsporene på en rive eller mikroskopiske madrester i bunden af en gryde kan gemme på fantastiske historier om os selv, hvis bare vi ser godt efter. For selv de mest ydmyge hverdagsgenstande rummer lag af viden, som vi ikke kan finde i skrevne kilder eller mundtlige beretninger. Spørgsmålet er, hvad der sker med denne viden, når genstande udsættes for nedbrydning eller slet og ret kassation?
Konservatorens tre roller i museets forskning
Tværfaglighed er efterhånden et vigtigt element, når der skal søges fonde til forskningsprojekter. Her kan konservatorers faglighed bane vejen ved at inddrage naturvidenskab i museets forskning – også på mindre museer. Anna Tjelldén og Helle Strehle er konservatorer på Moesgaard Museum, og Anne Marie Eriksen er forsker på Nationalmuseet. De kommer her med et bud på tre roller, som konservatorer kan indtage i forbindelse med tværfaglige forskningsprojekter: forsknings-feeder, projektansvarlig og medaktør.
Nyt nummer – Tema: Bevaring
Vinterens nummer af Danske Museer har bevaring som tema. Læs bl.a. om konservatorernes forskellige roller fra restaurering og forebyggelse til skabelse af ny viden. Vi kommer også omkring, hvordan museers egne samlinger kan bringes i spil på nye måder f.eks. ved at bruge udvalgte objekter til at udfordre og nuancere eksisterende narrativer eller ved at udvide adgangen til samlingen gennem en fuld digitalisering, så den bliver tilgængelig via nettet.
Det digitale vindue til naturhistorien
Fossiler, dybhavsfisk, fugleskind og hundredtusindvis af sommerfugle på nål. Det er blot nogle af de 14 millioner genstande, som vil blive tilgængelige på Statens Naturhistoriske Museums nye samlingsportal. Museet har udviklet et digitalt wunderkammer, der skal gøre det nemt for både de målrettede og de nysgerrige at udforske naturhistorien.
Hvor arkæologisk viden bliver til
“Ny viden” er blevet et centralt kriterie for, at de lovpligtige udgravninger kan godkendes af Slots- & Kulturstyrelsen. Men er vi enige om, hvad begrebet “ny viden” dækker? Et nyt forskningsprojekt undersøger vidensbegreber i den lovpligtige arkæologi, og hvad de betyder for produktionen af “ny viden”. Væsentligheden af en udgravning – og dermed også, om den skal gennemføres eller ej – vurderes ud fra, om den bidrager med “væsentlig ny viden”. En stigende kritik, blandt andet fra Rigsrevisionen, peger dog på, at kriterierne for ny arkæologisk viden er for uklare.
Den syge pige i nordisk kunst 1850-1900
1800-tallets billeder af ’den syge pige’ søger ikke at skildre sygdomme videnskabeligt korrekt. I stedet var kunstnerne optagede af den syge pige som figur, og hvordan figuren var i stand til at vække nogle bestemte følelser hos datidens beskuer. I pandemiens skygge kan det synes oplagt at sætte fokus på sygdomme historisk set, også fra et billedkunstnerisk perspektiv. Men idéen til et større forskningsprojekt om syge piger i nordisk kunst i slutningen af 1800-tallet opstod allerede i 2016, hvor forskningskonceptet blev formuleret og nedskrevet.
Skimmelsvampe er også museumsgæster – og besøgstallet er stigende
Mange danske museer er i det seneste årti blevet udfordret af skimmelvækst i samlingerne. Skimmel udsætter museumsansatte for sundhedsfare og nedbryder samtidig den kulturarv, museerne skal bevare for eftertiden. En sundhedsskadelig museumssamling er utilgængelig, og det underminerer væsentlige elementer i museernes virke: brugerinddragelse, forskning og formidling til borgere og samfund.
Barokskabe og beredskabsplaner
Hvordan redder man hurtigst genstande ud af et brændende bindingsværkshus? Og hvordan beskytter man bedst et tre meter højt barokskab mod ild og brandslukningsvand? I Den Gamle By er de snart i mål med et omfattende arbejde med museets nye beredskabs- og værdiredningsplaner. Samarbejde og erfaringsudveksling på tværs af museer har vist sig at være essentielt.
Gråzoner og trivselsproblemer i kulturbranchen
Arbejdsmiljøet i kulturbranchen er udfordret af prekære ansættelsesforhold, modstridende politiske forventninger og mange spontane opgaver. Det nystiftede netværk KULTURAM arbejder for at sikre større gennemsigtighed i branchen og fremme trivslen blandt kulturarbejdere.
Den implicitte besøgende og det refleksive museum
Museer har ikke altid øje for den mangfoldighed af alternative perspektiver, deres potentielle brugere repræsenterer. Vores museum har arbejdet med at afdække museers forståelse af deres brugere – som afsæt for at kunne inddrage nye brugergrupper i kommunikationen.
Genkendelsens værdi
Et museum er en oplagt ramme for arbejdet med erindring og reminiscens. Møbler, genstande, dufte og lyde kan skabe øjeblikke af glæde og genkendelighed – og vække minder fra demensramte personers liv. En række danske museer har igangsat projekter for ældre ramt af demente – og det har en målbar effekt.
Danmarks ældste madpakke – Genstand eller ej?
Hvorfor gemme på en humpel brød og lidt avispapir? Danmarks ældste madpakke minder om selv de mest undseelige genstandes betydning, og hvorfor de bliver konserveret efter alle kunstens regler.
Genstandsfortælling: Et kig i klædeskabet
Dette objekt, i blæst og sandblæst glas, hæklet bomuld, håndtrykt tekstil og klip fra en hofteholder, er en del af en installation, der illuderer et klædeskab med genstande, man kan iklæde sig. Klædeskabet er ofte et aflukket rum, noget privat, men i denne installation har skabet ingen låger, og beskueren har frit udsyn.
Genstandsfortælling: Nyseskærmen fra Superbrugsen i Give
Da corona-pandemien fandt vej til Danmark i foråret 2020, iværksatte Give-Egnens Museum – som mange andre museer og arkiver i verden – en indsamling af beretninger og genstande fra livet under corona-krisen. Museet har gennem opslag på sociale medier, i nyhedsbrev og på vores hjemmeside gjort opmærksom på indsamlingen. Det medførte, at museet modtog en del beretninger i form af dagbøger, billeder og kunst. Men vi modtog ingen genstande. Derfor besluttede vi aktivt at opsøge potentielle givere og genstande.
Genstandsfortælling: Månesjalet
Det stribede Kashmir-sjal kaldes også et månesjal eller en chan-dar og stammer fra det 19. århundredes begyndelse. Sjalets bund udgøres af gule, beige og grønne striber med fire forskellige blomsterborter, der alle er flankeret af røde striber. I midten er anbragt en cirkulær medaljon med grenværk, store blomster og et utal af små blomster, og i hjørnerne ses kvartmedaljoner, der afspejler den centrale. Det hele indrammes af en bort bestående af en blomster- og bladfrise.
Qimmeq – den grønlandske slædehund
I de seneste fire år har projektet Qimmeq kortlagt den grønlandske slædehund. Slædehundens kulturelle betydning, slægtskab og genetik er blevet udforsket og formidlet i samarbejde mellem grønlandske og danske museer, universiteter og andre organisationer. Formålet har været at skaffe og udbrede viden om slædehunden – og derved sikre hundeslædekulturens overlevelse.
Terapeutisk arkæologi
Forskning ved Aarhus Universitet kaster lys på en hidtil overset dimension af detektorhobbyen, nemlig dens brug som aktiv selvterapi for borgere med psykiske problemer som depression, stress, angst og posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Resultaterne peger frem mod en mulig ny social rolle for dansk arkæologi.
Covid-19 i internationalt museumsperspektiv
Konsekvenserne af covid-19-krisen er en fælles, global udfordring for museerne. Arne Kvorning, direktør i Kvorning Design, kaster et blik på fremtiden i samarbejde med en række kunder og samarbejdspartnere
At krympe tiden – en teaterfaglig tilgang til museumsformidling
I en tid hvor mange museer afsøger nye måder at nå de besøgende på, er der inspiration at hente fra teatrets verden. Guidebogen At krympe tiden – en guidebog til sanselige møder i museumsudstillingen inspirerer til museumsformidling med udgangspunkt i teaterfaglige begreber.
Musik som medfortæller
Udstillingsrummet fyldes med kompositorisk musik, når Nyt Viborg Museum åbner i 2022. Musikken som formidlingsgreb skal sætte stemningen og vækker sanserne. Hvis museet skal give rum til fordybelse, betyder det så, at der skal være ro? Og er ro det samme som fravær af lyd? Begge spørgsmål stillede vi os selv på Viborg Museum ret tidligt i processen omkring visionen for Nyt Viborg Museum.
Ansigt til ansigt med historien
Kan det at ’gå til historie’ være attraktivt for unge mennesker? Det var den udfordring, som vi – en historiker og en designer – tog på os, da vi i foråret udviklede et sommerferietilbud, der skulle udbydes i konkurrence med populære aktiviteter som sejlsport, ’design dit eget tøj’, ’tag jagttegn’ mm. i ungdomsskolen i Hørsholm.
Fra corona-panik til ny form for samarbejde
”Det her er en historisk begivenhed, som vi må dokumentere for eftertiden.” Uafhængigt af hinanden begyndte museer og arkiver i foråret 2020 at indsamle genstande, fotos, tegninger og hverdagsberetninger fra livet under coronaen. De endte med at finde sammen i et virtuelt netværk, der har sat fornyet fokus på indsamling og samtidsdokumentation.
Museerne online – innovativt eller mere af det samme?
Museerne skruede markant op for deres online-aktiviteter under nedlukningen i foråret 2020. For at undersøge omfang og karakter lavede et forskerhold et mindre online survey. Undersøgelsen skulle blandt andet afprøve en hypotese om, at selv om der nok havde været en stigning i omfanget af aktiviteter, var karakteren den samme som før nedlukningen.
LIGHTHOPE – et kunstværk skabt under corona-nedlukningen
Trapholts idé til LIGHTHOPE havde afsæt i en vision om at bidrage positivt ind i coronakrisen med det, som museet står for – kreativitet, erkendelser, empowerment og fællesskaber omkring kunst og design. Trapholt har en stærk tradition for at koble professionelle kunstnere sammen med borgere med passion for håndarbejde, som gjorde det muligt at planlægge, fonde og gennemføre projektet i lyntempo i løbet af nedlukningen af Danmark.
Berøring forbudt!
Når interaktivt design kommer til kort, træder museumsgenstanden igen frem i lyset. Kalder corona-krisen på nytænkning af museernes udstillings- og formidlingsformer? I artiklen ’Berøring forbudt!’ funderer forfatterne over, om genstanden måske ligefrem får en renæssance i en berøringsforskrækket tid…hvem ved?
Et rum for de svære følelser
Museerne kan tilbyde et rum for refleksion, som komplementerer skolens undervisning. I undervisningsforløbet ’Hvad er meningen?’ på Skovgaard Museet og i Viborg Domkirke åbner eleverne for svære følelser og tanker om ensomhed, mobning og selvskade.
”Hej SARA, hvordan går det?”
SARA er museernes nye system til registrering af genstande og samlinger. Det erstatter Regin-systemet og blev taget i brug i slutningen af 2018. Men hvad er SARA egentlig for en størrelse, og hvad kan vi forvente os af systemet i den nærmeste fremtid? Lene Stengaard fra Slots- og Kulturstyrelsen giver en status.
Et eventyrligt sted
"Her var der plads til at lege og til at sige noget om kunsten, uden at der var et facit eller en bedømmelse. Der var plads til barnets eget blik og fantasiens vandring. Og nu, mange år senere, kan jeg se, at i Villa Aurora var vi lige. Ingen var bedre end andre – alles meninger om det, vi så og mærkede, talte lige meget." Lederen i Danske Museers efterårsnummer handler om museet som et læringsrum langt fra de forventninger og krav, barnet møder i nutidens skoleliv.
Museumsundervisning anno 2020 – fire hovedtendenser
Fire hovedtendenser kendetegner den aktuelle museumsundervisning i Danmark på tværs af genstandsfelter og geografi. Tendenserne handler om partnerskaber, dagtilbud, videndeling og faglig integration. Artiklen er den første i et tema om museumsundervisning, tilrettelagt i samarbejde med Skoletjenesten.
Frihed til at eksperimentere – børn og unge skal forstyrres på museet
"...måske er det allervigtigste, at vi i en skole- og uddannelsessammenhæng betragter museerne som steder, der ikke blot bidrager med nye måder at lære på, men i særdeleshed ser sig selv som steder, der kan forstyrre, forskyde og udfordre børn og unges antagelser og forestillinger. Om at være menneske, om at være til og om at være en del af noget, der rækker ud over nuet, det genkendelige og en selv." Det skriver pædagogisk udviklingschef i Skoletjenesten Dorte Villadsen.
40 års Danske Museer digitaliseres
Alle ældre numre af Danske Museer tilbage til 1977 er nu frit tilgængelige digitalt på magasinetmuseum.dk/arkiv. Museumstjenesten, der udgiver magasinet, har hen over sommeren digitaliseret alle årgange fra sit fysiske arkiv. Det sker på baggrund af talrige opfordringer fra museumsfolk, forskere og studerende, der ønsker adgang til ældre numre af magasinet, enten til studiebrug, inspiration eller med henblik på specifikke artikler.
Hvem er museernes samlinger til for?
"Forskere kan ikke længere få fri adgang til Nationalmuseets arkæologiske samlinger. Under dække af at ’beskytte’ dem har man i realiteten lukket for grundforskningen i samlingerne. Det er en international tendens, som er katastrofal for den arkæologiske forskning," skriver professor i arkæologi Kristian Kristiansen i dette debatindlæg. Vicedirektør på Nationalmuseet Jesper Stub Johnsen giver svar på tiltale.
Digital museumspraksis i en coronatid
Museerne er åbne igen efter måneders coronalukning. Nedlukningen har været med til at sætte en tyk streg under, hvad digitale medier og samlinger kan bruges til, og mange er kommet ud på den anden side med nye digitale kompetencer. Men den vigtigste erfaring, som vi kan tage med i vores videre museumspraksis, er måske at tilegne os den åbne, responsive tankegang, som udspringer af digitaliseringen.
Hals Museum – en selvbetjent succes
Et alternativ til at lukke mindre museer kan i visse tilfælde være at omdanne dem til selvbetjente udstillingssteder. Gæstebogen på Hals Museum flyder ligefrem over med rosende ord om gratis adgang og udvidede åbningstider. "Der er tale om en økonomisk bæredygtig mulighed for at sikre borgere og turisters adgang til vores udstillingssteder, og museumsgæsterne kvitterer for tilliden," skriver Inger Kirstine Bladt og Thea Højvang Rasmussen, der begge er museumsinspektører på Nordjyllands Historiske Museum.
Genstande for enhver pris?
Vigtige fortællinger risikerer at gå tabt, hvis de partout skal formidles via genstande. Det skriver Mette Slyngborg og Louise Hauberg Lindgaard, der nyfortolker genstandenes rolle på Jacob A. Riis Museum og HEX! i Ribe. Her er autentiske genstande en mangelvare, og det kalder på nye formidlingsgreb.
Museum i en corona-tid
I december udgiver Danske Museer et temanummer med overskriften 'Et år med corona', hvor skribenter fra forskellige dele af museumsverdenen deler ud af deres erfaringer med alt fra indsamling til formidling i corona-tiden. Redaktionen modtager med kyshånd artikelforslag, debatindlæg og korte nyheder - både stort og småt har interesse.
Kinesisk museumsliv under Corona – lukkede museer med levende udstillinger
Siden januar har de kinesiske museer været under lockdown. Corona-pandemien har holdt gæsterne fra døren – til gengæld tjekker de ind online. Hurtigt begyndte der at komme originale bud på O2O-løsninger (offline to online) næret af Kinas særlige digitale økosystem, som er karakteriseret ved en udstrakt brug af brugerstyret interface via mobiltelefoner.
Kulturoplevelser på recept
Kursister, der har deltaget i Kultur på recept, har fået det mærkbart bedre psykisk, øget trivsel samt et større selvværd og et mere aktivt og indholdsrigt liv. Fra 2016 til 2019 deltog Johannes Larsen Museet i Kerteminde i projektet, som er et lysende eksempel på kulturens helsefremmende egenskaber.
Stadig på barrikaden?
De arbejderhistoriske museer er i gang med at redefinere sig selv i en tid, hvor museerne forventes at spille en aktiv samfundsrolle. Kan deres progressive rødder føres ind i nutiden og dens nye former for ulighed og marginalisering? Det reflekterer direktør for Arbejdermuseet Søren Bak-Jensen over på bagkant af konferencen Radical Museums.
Alternative eksperter
”Min fremtid har været meget mørk, når jeg tænker tilbage. Jeg ville intet, og jeg kunne ikke se lys forude. Det kan jeg nu. Jeg får det bedre for hver gang, jeg [fortæller] min historie.” Det fortæller Henrik Jürgensen, der har deltaget i projektet Fra udsat til værdsat. På Danmarks Forsorgsmuseum samskaber mennesker fra kanten af samfundet og museets ansatte dansk forsorgshistorie i rammerne af Svendborg Fattiggård. Hvorfor? Fordi det giver mening, gør en forskel og giver større indsigt i den erfarede velfærdsstats historie.
Når donationen skal betales tilbage
Gennem tre år har 30 museer og kulturinstitutioner ventet på en afklaring af, hvorvidt de skulle tilbagebetale en række donationer fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Donationer, der på grund af en teknikalitet blev benævnt som ’lån’. Hver tredje låntager får nu afskrevet lånet fuldt ud, mens resten får afskrevet deres lån med henholdsvis 90 procent og 80 procent. Ringkøbing-Skjern Museum er blandt låntagerne - direktør Mette Bjerrum Jensen beskriver konsekvenserne.
#museum #SoMe
Både brugernes digitale vaner og museernes egne eksperimenter med formidling på sociale medier har gennem det seneste årti været med til at rykke ved museumsbegrebet og museumsoplevelsen. Ikke bare på grund af hvad medierne kan i sig selv, men også fordi de bliver koblet sammen med eksisterende bevægelser og interesser i museumsfeltet.
Museumsformidling på Instagram
Alle kan oprette en Instagram-profil og vise billeder af flotte milkshakes, smarte sko eller deres gamle bedstemor. Men museerne har noget, som ingen andre har. Nemlig adgang til både sjældent og særdeles ’grammable’ indhold.
Digitalt udbrændt
"Jeg var ikke altid god nok til at (ned-)prioritere, mit eget personlige ambitionsniveau var for stort, og sidst, men måske mest afgørende, opdagede jeg lynhurtigt, at det egentligt var sjovere at være Skagens Kunstmuseer på sociale medier, end det var at være Jakob." En personlig beretning om at være museum på de sociale medier.
Indtryk fra ODM’s årsmøde – med et kunstfagligt blik
450 museumsfolk drog til Vejle for at blive oplyst, inspireret og for at netværke, da Organisationen Danske Museer afholdt sit årlige orienteringsmøde 6.-7. november. Josephine Nielsen-Bergqvist fra Ribe Kunstmuseum ser tilbage på mødets kunstfaglige spor, hvor frustrationer over registreringssystemet SARA blev luftet, og den verserende debat om køn og ligestilling på kunstmuseerne satte gang i en heftig paneldebat.
Rådgivningen på museumsområdet har brug for et løft
Et strategisk panel og tre udvalg blev i 2013 sat i verden for at rådgive Slots- og Kulturstyrelsen på museumsområdet. Forventningerne var store, men både panel og udvalg mistede dynamikken undervejs. Har ambitionsniveauet været for lavt? Ja, mener Broder Berg, direktør for Vesthimmerlands Museum, der retter et kritisk blik mod rådgivningen på museumsområdet.
Mellem to verdener
Statens Naturhistoriske Museum er både et museum og en del af Københavns Universitet. Museet skal dermed tilpasse sig to verdener. Det er en af forklaringerne på en række turbulente år med økonomiske trængsler og forandringer i organisationen. Danske Museer interviewer den nuværende og forhenværende direktør om visioner og udfordringer på Danmarks hovedmuseum for naturen.
Fortid i farver – antikkens polykromi
Antikkens skulpturer var langtfra så hvide, som de fremstår i dag. Tværtimod var de oprindeligt bemalet i et væld af farver. Interdisciplinær forskning på Ny Carlsberg Glyptotek undersøger de mikroskopiske farvespor for derved at kunne rekonstruere deres oprindelige udseende.
Vores museum: Hvad, hvorfor og hvordan?
Vores museum er et omfattende forsknings- og udviklingsprogram, der har været i gang siden 2016 og afsluttes i 2020. Hvad var det nu lige, det handlede om? Professor Kirsten Drotner, der står i spidsen for det hele, giver et indblik.
Museer der vil noget
Kvindemuseet har altid været aktivistisk, men nu er 'museum activism' blevet et voksende internationalt fænomen. Museerne har et stort potentiale i forhold til at adressere, kvalificere og mobilisere handling bag samfundsmæssige problemstillinger, skriver Kvindemuseets nye direktør, Julie Rokkjær Birch, i denne kronik.
Lyngvilds mytologi
Hvorfor sidder dronning Tove med et rødt æble i sit skød i Jim Lyngvilds vikingeudstilling på Nationalmuseet? Og hvorfor ligner hans vikinger mest af alt noget fra fantasy-litteraturen? Mens debatten om udstillingen har raset om ja eller nej, sandt eller falsk, videnskabeligt belæg eller ej, så synes den helt at have overset et centralt spørgsmål: Hvordan virker udstillingen egentlig som form?
Kulturen som investering – og værdien af arbejdsro
Hvad vil vi med kulturen? Det spørgsmål stiller kunsthistoriker Merete Sanderhoff i en ny debatbog til 42 markante profiler i dansk kulturliv. Sanderhoff kredser om besparelser på kulturområdet, lægger op til debat om konsekvenserne af nedskæringer – og opfordrer til at vi tager oplyst stilling til, hvilket kultursamfund vi ønsker os.
Naturarven fra kolonitiden
Det er ikke kun etnografiske og antropologiske museer, der må agere proaktivt i en post-kolonial verden. Også de naturhistoriske museer er nødt til at forholde sig til repræsentationspolitik og afkolonisering. Hvordan ser spørgsmålet om repatriering ud fra deres synsvinkel? Hvad skal de stille op med naturarven fra kolonitiden?
Credits vil skabe mere respekt om udstillingsmediet
Kolofonen — museets version af filmens rulletekster — viser, at museet respekterer sine medarbejderes kreativitet og faglighed, og kan være med til at højne bevidstheden om udstillingsmediet som en speciel kulturel udtryksform. På Medicinsk Museion er kolofonen en fast del af museets udstillingspraksis.
Flip skolernes museumsbesøg
Et museumsbesøg er et højdepunkt i skoleåret. Men ofte får eleverne ikke det optimale ud af besøget, blandt andet fordi lærerens tid går mere med logistik end med undervisning. Derfor har Experimentarium og Københavns Professionshøjskole udviklet en ny måde at 'gå på museum' på.
Bliv museumsven med det meste af verden
Med ICOM i ryggen har enhver mulighed for at opbygge et helt personligt, internationalt netværk via medlemskab af en eller flere internationale komitéer. Ulla Strømberg guider igennem ICOM’s komplekse struktur.
Hvordan bruger mænd museer?
2,7 mio. flere kvinder end mænd besøger årligt de danske museer. Hvorfor forholder det sig sådan, og hvordan bruger mænd museer? Det var omdrejningspunktet for det velbesøgte seminar ’How Men Use Museums’ på Aarhus Universitet og et kommende forskningsprojekt med Lise Skytte Jacobsen og Ane Hejlskov Larsen i spidsen.
Kulturarvsbærere og skattejægere
I de seneste år er antallet af detektorfolk, der vandrer marker og skove tynde med en metaldetektor, steget betydeligt. Det har resulteret i en veritabel eksplosion af fund fra yngre jernalder og middelalder, der ellers ville gå tabt. Men med succeshistorien følger også skattejægere, der kun har fokus på én ting: den store guldskat.
Myrejagten og Citizen Science
Citizen science kan være en løftestang i forhold til at give både børn og voksne et værktøj til at arbejde med naturen og støtte op omkring forskningen og naturvidenskaben. Igennem citizen science kan alle, uanset fagligt niveau og uddannelse, få en mulighed for at komme tættere på forskningen og det naturvidenskabelige arbejde.
Frivillige på skolebænken
De frivilliges store engagement, ejerskab og specialviden i forhold til et specifikt emne er en stærk og positiv kraft. Men kulturinstitutionerne skal evne via god kommunikation og forventningsafstemning at lede den energi i den samme retning, som organisationen og lovgivningen ønsker. En win-win-situation opstår ikke spontant. Det kræver evnen til refleksion omkring at kunne skabe begejstring for og ikke mindst at styre samarbejdet mod fælles mål.
Glasmuseet Ebeltoft – unikt som alle andre
Glasmuseet Ebeltoft møder ofte museumskolleger, der interesseret spørger til, hvordan museet kan drive et internationalt arbejdende museum med minimal offentlig støtte. Humlen er beliggenhed, fortælling og internationalt såvel som lokalt engagement.
Flere fluer med ét smæk
Kunstmuseerne har intensiveret deres forskningsindsats ligesom de fleste andre statsanerkendte museer i Danmark. Konsekvensen er mindre tid til at formidle og kamp om pladsen i de få kunsthistoriske tidsskrifter. Derfor vælger flere kunstmuseer at trykke deres forskning i udstillingskatalogerne – som formidling til museets gæster. Meningerne om den løsning er delte – for hvem når man, og hvem når man ikke?
Museumslys nedbryder (også) kulturarven
Museer er afhængige af gode lyskilder for at kunne vise deres kultur- og kunstsamlinger frem. Nedbrydning af farver pga. lys er imidlertid problematisk, fordi udblegning af farver er en irreversibel skade - og fordi skaden kommer langsomt ’snigende’, opdager man den ofte for sent.
Hvad ligger der i et navn?
Hvornår er et navneskifte relevant for et museum? Når ingen længere ved hvad det betyder? Eller har navnet sin egen ret? Professor emeritus og tidligere museumschef for Medicinsk Museion, Thomas Söderqvist, overvejer, hvad Krigsmuseet fortæller os frem for Tøjhusmuseet. Hvad SMK tilføjer frem for Statens Museum for Kunst. Og hvad vi får ud af det.