Alle ældre numre af Danske Museer tilbage til 1977 er nu frit tilgængelige digitalt på magasinetmuseum.dk/arkiv. Museumstjenesten, der udgiver magasinet, har hen over sommeren digitaliseret alle årgange fra sit fysiske arkiv. Det sker på baggrund af talrige opfordringer fra museumsfolk, forskere og studerende, der ønsker adgang til ældre numre af magasinet, enten til studiebrug, inspiration eller med henblik på specifikke artikler.

De nyeste numre af magasinet er fortsat forbeholdt abonnenter eller kan købes i løssalg på magasinetmuseum.dk. Men alle øvrige numre frem til for et år siden kan læses eller downloades som pdf og deles frit.

”Arkivet er en guldgrube af artikler om de seneste 40 års museumspraksis i Danmark,” siger Museumstjenestens direktør, Allan Risbo. ”Det er et stykke museologisk kulturhistorie, som giver indblik i, hvordan museerne har udviklet sig i perioden. Ved at gå tilbage i arkivet kan vi blive klogere på, hvordan opfattelsen af museernes rolle har ændret sig gennem tiden, og man vil også se, hvordan de samme emner dukker op igen og igen og bliver diskuteret med samme engagement, men selvfølgelig farvet af tidens tendenser.”

Bladet udkom første gang i oktober 1977, og frem til 1989 hed det Museumsmagasinet. Peter Seeberg, forfatter og direktør på Viborg Stiftsmuseum, var initiativtager til bladet og redaktør de første mange år. I nr. 1 skriver han på lederplads om ”Vor mutte undervisningsminister Ritt Bjerregaard”, der har sat spørgsmålstegn ved den socialdemokratiske kulturpolitik. I samme nummer finder man blandet andet også en omtale af Haderslev Museums nye hus og genopstilling af samlingen samt et indlæg om, at ’planlægning’ er blevet et modeord i museumskredse.

Således dukker både tankevækkende og morsomme historier op, når man dykker ned i det fyldige arkiv. Historier, som vi også vil bringe glimt fra her på nyhedssiderne i tiden fremover. Hvis du, kære læser, støder på interessante artikler mm., mens du udforsker arkivet, så send dit tip til redaktionen.

magasinetmuseum.dk/arkiv